Historien om VIC-20


Text skriven av: Patrik Gahm

I november 2021 är det precis 40 år sedan Commodore VIC-20 lanserades i Sverige. Datorn som banade väg för den så kallade hemdator-boomen på 80-talet. Men hur började det? Varför blev namnet VIC-20?

Commodore hade lanserat sin första persondator PET 1977 och Commodores legendariska ägare och VD Jack Tramiel ville lansera en billig dator riktad mot vanligt folk som skulle användas i hemmen. Han ville att den skulle visas upp på den stora mässan CES i januari 1980. Datorn skulle passa in i mr. Tramiels filosofi “computers should be for the masses not for the classes”. Därför var fokus på att den skulle vara en lågprisdator.

3 olika VIC-20, högst upp tysk VC-20, längst till vänster gammal VIC-20 med PET-tangentbord och 9V transformator och längst till höger “nyare” VIC-20 med C64-transformator och C64-tangentbord.

Konkurrenterna Atari och Radio Shack hade lanserat olika varianter av hemdatorer, Atari med sina Atari 400 och 800 och Radio Shack med sin TRS-80 color, även Texas Instrument fanns på marknaden. Men ingen av dessa konkurrenter slog egentligen igenom, framförallt inte i Sverige eller Europa. Jack Tramiel bad Chuck Peddle och Bill Seiler att utveckla datorn vilket de började med och gav den namnet TOI (The Other Intellect). TOI höll dock inte måttet och framförallt inte priset. Samtidigt utvecklade en ingenjör på MOS, Robert Yannes, en egen prototyp som han kallade MicroPET och med lite hjälp från Al Charpentier (utvecklaren av VIC chippet) och Charles Winterble fick han ihop en fungerande prototyp som han visade för Jack Tramiel. Tramiel blev eld och lågor och beställde en visningsbar dator till CES i januari 1980. Commodore satte ihop ett team på fem personer som leddes av Michael Tomczyk för att få ihop en fungerande dator. De använde en hel del från PET, tex tangentbord, PETSCII-teckenuppsättningen, bandspelaren Datassette osv. Tomczyk fick med en del funktioner som tex programmeringsbara funktionstangenter och inbyggd RS232 port samt kompositutgång för skarpare bild än Atari och TRS-80. Det var en del motstånd inom Commodore mot att utveckla en “lågprisdator". Många ville hellre att de skulle utveckla PET och gå mot stordatorer och terminaler men Tramiel sa “the Japanese are coming and we must become the Japanese”. Arbetet tog fart med att färdigställa manualer, kartonger och mjukvara. Den inte helt obekante Scott Adams kontrakterades för att göra ett antal äventyrsspel som skulle hjälpa till att sälja den nya VIC-20. 

Detta svar fick jag från Michael Tomczyk på frågan om när VIC-20 lanserades. Frågan ställdes i Facebook-gruppen "Commodore International Historical Society"

Commodore lanserade VIC-1001 i Japan. De ville testa marknaden en bit ifrån USA och Europa och se om de var rätt ute. Lanseringen skedde redan under hösten 1980 och blev en omedelbar succé. Tramiel och Tomczyk fattade att här hade de något stort på gång.

Från lanseringen av VIC-1001 i Japan den 24-26 september 1980

PET såldes genom datoråterförsäljare men Tramiel  ville att VIC-20 skulle säljas via “retail”, alltså TV, Musik och elektronikaffärer som riktade sig mot privatpersoner. Nu var Commodore tvungna att använda sitt befintliga återförsäljarnät ändå. I Sverige var Handic Electronic AB distributör för Commodore och fick således även ta hand om lanseringen av VIC-20. Den första prislistan från Handic med VIC-20 är från november 1981 så den månaden är den officiella lanseringsmånaden för VIC-20 i Sverige. Redan innan november 1981 så fanns såklart några VIC-20 i Sverige, dels via direktimport och dels via olika test- och demodatorer. Läs mer om Commodores historia i Sverige i denna artikel: https://www.commodore.se/commodores-historia-i-sverige/

Prislista från Handic, 1981. Klicka gärna på bilden för förstoring.

I USA kostade VIC-20 299,99 US$. Dollarkursen var då 5,07 kr vilket motsvarar 1 521 svenska kronor vilket var ett unikt lågt pris för en så kraftfull dator. När VIC-20 lanserades i Sverige sattes priset till 2 499 kr vilket motsvarar ca 7 500 kr i dagens penningvärde. VIC-20 blev den första dator att sälja mer än 1 miljon exemplar. Commodore anlitade William Shatner, skådespelaren bakom Kapten Kirk i Star Trek, som ansiktet utåt för VIC-20. Så Commodore satsade stort och la ner stora summor på marknadsföringen vilket också gav resultat.

Varför blev namnet just VIC-20?

Namnet kommer från VIC chippet (Video Interface Chip) och siffran 20 är enligt Bob Yannes bara påhittad, står inte för någonting. Han säger “det var ett snällt nummer som passade in i marknadsföringen. De ville att datorn skulle vara den vänliga datorn”. I Tyskland kunde den dock inte heta VIC eftersom det uttalas FICK som kanske inte är så säljbart (FICK = ett fult ord för att idka samlag) så namnet fick bli VC-20 istället. I Sverige döptes även C64:an till VIC-64 för att rida på varumärket och framgången från VIC-20-försäljningen. Ännu idag görs nya spel och program för VIC-20 och datorn har en stor skara följare som utvecklar och hyllar datorn dagligen.

Annons från USA, 1981

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *